Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Schijf je CV naar aanleiding van de vacature

275499_2460Wanneer je solliciteert naar verschillende functies is het logisch om een aantal verschillende CV’s achter de hand te hebben. In de praktijk blijkt het echter belangrijk om voor elke sollicitatie je CV grondig door te nemen, en kleine of grote aanpassingen te maken naar aanleiding van de functieomschrijving van het bedrijf. In principe stel je bij elke sollicitatie dus een CV op die zo goed mogelijk aansluit op de vacature en de wensen die het bedrijf noemt. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

 

 

1: Zelfde branche, zelfde functie

Wanneer je als werknemer een vaste functie binnen je reguliere branche wilt vervullen, ligt het voor de hand om een CV op te stellen die zich richt op de werkzaamheden die je hebt verricht binnen dit vakgebied. Toch zul je zien dat wanneer je de functieomschrijving van een bedrijf goed doorleest, er naar specifieke vaardigheden wordt gevraagd waar je misschien wel over beschikt, maar die niet in je CV aan bod komen.

Stel, je bent timmerman. Wanneer een bedrijf vraagt naar een hoge mate van creativiteit voor het verzorgen van maatwerk, geeft een opsomming op je CV van de bedrijven waar je hebt gewerkt niet voldoende informatie over hoe creatief jij daadwerkelijk bent. Je kunt hier op inspelen door bij je hobbies te vernoemen dat je in je vrije tijd graag creatief bezig bent, door bijvoorbeeld schilderen of modelbouw te vernoemen. Ook een klus waar je vind dat je creatieviteit goed tot uiting is gekomen kun je op je CV dan wat extra aandacht geven door in de werkomschrijving te noemen welke technieken je hebt gebruikt, en dat je deel hebt genomen aan het ontwerp.

 

2: Zelfde branche, andere functie

Misschien ben je al enige tijd werkzaam in een bepaalde branche, maar zou je een andere functie willen vervullen. Dit vereist aanpassingen in je CV, waar duidelijk naar voren komt dat je wel de vaardigheden hebt om deze functie naar behoren uit te voeren.

Je bent bijvoorbeeld een aantal jaar marketing medewerker geweest bij verschillende bedrijven. Dit keer ben je niet alleen op zoek naar een nieuwe werkplek, maar zou je ook een hogere functie als marketing manager willen bekleden. Als je nog geen referenties hebt als leidinggevende, is het belangrijk om op je CV de competenties uit te lichten die bij een manager van belang zijn. Behalve werkervaring in jaren, betekend dit ook ervaring met het werken aan verschillende projecten waarbij je je ervaring kunt delen met de werknemers die je in deze nieuwe functie zou aansturen. Let er op dat je de meest toonaangevende projecten voldoende aandacht geeft op je CV. Ook wanneer je bij je oude baan bijvoorbeeld stagiairs hebt begeleid, is het de moeite waard dit te vernoemen op je CV om aan te tonen dat je wel over leidinggevende kwaliteiten bezit. Ook wanneer je hebt gecoached bij je sportvereniging is het de moeite waard om dit bij het solliciteren naar een dergelijke functie te vernoemen op je CV.

 

3: Andere branche, andere functie

Het is logisch dat wanneer je naar een geheel andere baan gaat solliciteren, je CV drastisch moet worden aangepast. Waarschijnlijk heb je weinig of zelfs helemaal geen ervaring in de functie die je op het oog hebt. Toch blijkt het in de praktijk dat er ruimte is om geheel van baan en branche te wisselen. De sleutel tot succes is dat je je relevante vaardigheden goed onderbouwd op je CV, en je jezelf onderscheid van andere kandidaten door je enthousiasme.

Wat als je altijd in de zorg hebt gewerkt, maar meer met huis en interieur zou willen doen? Je hebt een vacature als meubelverkoper op het oog, maar de laatste commerciele verkoopervaring heb je opgedaan tijdens een bijbaantje bij de schoenenwinkel.

Hoewel het niet onbelangrijk is om je ervaring in de zorg op je CV te zetten om aan te tonen dat je de afgelopen jaren deel hebt uitgemaakt van de arbeidsmarkt, is het bij het solliciteren naar een verkoopfunctie nog belangrijker om te vernoemen dat je tijdens deze baan veel handigheid hebt gekregen in het beleefd omgaan met mensen en het afhandelen van klachten. Gezien je ervaring als schoenenverkoper ook relavant is voor de vacature waar je op solliciteert, is het wijs dit ook te vernoemen. Verder zijn alle andere zaken die verwijzen naar affiniteit met de meubelbranche belangrijk om op te schrijven op je CV, zoals de cursus binnenhuisarchitectuur waar je uiteindelijk geen erkend diploma voor hebt gehaald, het lezen van woontijdschriften, en het bijhouden van een blog over designmeubelen.  Op deze manier laat je je enthousiasme over het onderwerp zien, iets waar je in je motivatiebrief en tijdens een sollicitatiegesprek verder op kunt inspelen.

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Zoeken naar een baan die bij je past.

Facebook Twitter