Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Hoe vul je je CV aan terwijl je zoekt naar werk?

Vooral jongeren hebben er op het moment last van; afgewezen worden voor een baan door gebrek aan ervaring. Maar hoe vul je je CV aan als je net je opleiding hebt afgerond, terwijl je werkzoekende bent?

Natuurlijk is relevante werkervaring opdoen door middel van een mooie startersfunctie ideaal. Helaas gaat het in de praktijk niet altijd zo, zeker bij een volle arbeidsmarkt. Blijven solliciteren naar een vaste baan is noodzaak, maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om te zorgen dat je CV in de tussentijd niet leeg blijft.

Iedere werkgever in welke sector dan ook zoekt iemand die zijn of haar werk goed doet. Een aanpak mentaliteit helpt daarbij; je laat door zelf initiatief te nemen zien dat je een goede inzet hebt, en dat je niet “liever lui dan moe” bent. In dit geval betekend dat wel dat je om de juiste werkervaring op te doen, wat moet schikken in de eisen die je normaal aan een baan zou stellen. Je zal eerst niet het inkomen dat je voor ogen hebt of de ideale functie hebben, maar je verhoogt wel actief je kansen op het krijgen van een goede baan terwijl je door solliciteert.

Stage

Als je je bedenkt dat er voor werkgevers een hoop voordelen zitten aan een stagiair, begrijp je hoe het waarschijnlijk makkelijker is om aan een stageplaats te komen in plaats van een vaste baan. Zo is een stagiair er op tijdelijke basis, kan deze indien gewenst part-time worden ingezet, en is de stagevergoeding (wanneer deze wordt aangeboden) lager dan een starterssalaris. Het voordeel dat jij een werkgever kunt bieden is dat je inmiddels bent afgestudeerd; dat betekend dat je meer kennis hebt dan de gemiddelde stagiair, en dat je werkgever geen rekening hoeft te houden met eisen vanuit school of een specifieke stage opdracht.

Met het zoeken naar een juiste stageplek na je afstuderen kun je je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vegroten. Zo kun je bedrijven waar je eerder dacht als starter geen kans te maken, nu wel aanschrijven. Op die manier doe je niet alleen werkervaring op voor je CV, maar kun je ook op de werkvloer aan het bedrijf laten zien dat je een verrijking bent voor hun organisatie. Aangezien het niet ongewoon is na een stageperiode een baan aangeboden te krijgen, kan dit nog een grotere doelstelling worden dan enkel  werkervaring opdoen.

Reageer op vacatures voor stages, of schrijf een brief naar het bedrijf dat je in gedachten hebt met een open sollicitatie voor een stage, waarin je uitlegt dat je je opleiding al hebt afgerond maar graag op deze manier werkervaring zou willen op doen – of jezelf zou willen bewijzen als potentiele werknemer in het bedrijf. Voeg natuurlijk je CV toe zodat het bedrijf in kwestie op de hoogte is van je vaardigheden.

Vrijwilligerswerk

Ook vrijwilligerswerk is een goede optie om werkervaring te doen. Het is daarbij zaak om werk te kiezen waar vaardigheden aan bod komen die ook van toepassing zijn op de baan die je het liefst zou hebben. Ben je dierenartsassitent? Dan kun je jezelf als vrijwilliger bij het dierenasiel aanbieden, voor bijvoorbeeld uitlaat of schoonmaak werkzaamheden. Wanneer je graag een managersfunctie zou willen, kun je kijken of je sportvereniging nog een voorzitter of penningmeester nodig heeft. Als beveiliger kun je misschien terecht in je eigen wijk als burgerwacht. Wanneer je vrijwillige functies bekleed die dicht bij je beroep liggen, laat je potentiele werkgevers zien dat je serieus en enthousiast bent over je vakgebied.

Zorg ervoor dat je de werkervaring die je hebt opgedaan steeds bijschrijft op je CV.

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: 5 tips voor het sturen van een open sollicitatie

Facebook Twitter