Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

5 tips voor een goede eerste indruk tijdens je sollicitatie

yeahBij elke nieuwe ontmoeting is de eerste indruk het belangrijkst. In de eerste paar seconden heeft je gesprekspartner namelijk al een beeld van je gevormd. Omdat het meer werk kost om dit beeld te veranderen dan om vanaf het eerste moment een goede indruk te maken, geven wij je 5 tips!

 

1: Stel je positief op

Misschien denk je dat je weinig kans maakt op de baan, of heb je al veel teleurstellende sollicitaties meegemaakt. Of misschien heb je in de file gestaan, of heb je ruzie thuis. Dit zijn echter allemaal zaken die je bij de drempel moet laten staan wanneer je het bedrijf binnenstapt; zorg voor een positieve instelling, dat komt ten goede van je uitstraling. Denk er aan; dit kan wel eens een leuk gesprek worden! Zelfs als het niet uitpakt ben je een ervaring rijker.

 

2: Maak een ontspannen, zelfverzekerde indruk

Dit doe je door een goede lichaamshouding aan te nemen; wanneer je zit zit je rechtop met je handen in je schoot of op de armleuningen, als je staat sta je rechtop met een rechte rug. Denk er aan dat je niet friemelt aan je haar of kleding, en glimlach open.

 

3: Zorg voor een goede uiterlijke verzorging

Een van de grootste irritaties tijdens een sollicitatiegesprek is een onverzorgd uiterlijk. Let er daarom op dat je kleding schoon en gestreken is, en je schoenen gepoetst. Ook je haar, baard en handen tellen mee. Houdt er ook rekening mee dat je je neutraal maar zakelijk kleedt; effen, neutrale kleuren werken het best.

 

4: Geef een ferme handdruk

Het geven van een hand is het eerste (en waarschijnlijk het enige) fysieke contact dat je tijdens je sollicitatie maakt. Zorg er daarom voor dat deze niet te hard of te zacht is. Let er ook op dat je zweethanden vermijd.

 

5: Maak contact met je gesprekspartner

Toon interesse in de persoon die je ontmoet. Geef een open blik, maak oogcontact en glimlach. Je voert immers een gesprek; je bent niet enkel langsgekomen om een serie vragen te beantwoorden. Wanneer je het gesprek goed hebt voorbereid kun je bijvoorbeeld zelf een aantal vragen over het bedrijf stellen, of wanneer daar ruimte voor is kun je dieper ingaan op een onderwerp dat je interesseert.

 

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: De STAR-methode, een veelvoorkomende tactiek tijdens een sollicitatiegesprek

Facebook Twitter