Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Solliciteren als starter

solliciterenalstarterJe bent net afgestudeerd, hebt een of meerdere stages achter de rug, en je wilt full-time de arbeidsmarkt betreden. Hoe kun je het best solliciteren als starter?

 

Helaas wordt er niet voor niets veel geklaagd dat de vacature-eisen voor junior functies tegenwoordig te hoog liggen: Er wordt vaak minstens een aantal jaar ervaring gevraagd, terwijl je als starter juist op zoek bent naar een baan om deze werkervaring op te doen.

Hoewel het soms een aantrekkelijke optie lijkt zijn professionals het er over eens: Het is geen goed idee om te liegen in je CV of in je sollicitatiebrief. Verzin daarom geen informatie om je CV aan te dikken, in de hoop dat je snel op gesprek kunt komen. De kans is groot dat je tijdens je sollicitatiegesprek of binnen enkele dagen in je nieuwe functie door de mand valt. Je kunt dan tijdens je gesprek of na een korte periode bij je werkgever vertrekken, en hebt en blijvende slechte indruk gemaakt.

Richt je in plaats daarvan meer op je enthousiasme als jonge medewerker in plaats van je gebrek aan werkervaring. Door letterlijk te zeggen dat je weinig werkervaring hebt zet je een negatieve toon in je sollicitatiebrief. Met zinnen als `Zoals u kunt zien heb ik weinig werkervaring,´ of zelfs ´Ik maak mijn gebrek aan werkervaring graag goed met een goede werkhouding´ ben je niet bezig met het aankaarten van je sterkste punten.

Maak in plaats daarvan een kleine beschrijving van je scholing en vakkenpakket, maak een korte opsomming van de ervaring die je hebt opgedaan tijdens je bijbaantjes of stages, en haal daarna je positieve eigenschappen als starter aan.

Zo heb je er als starter zin in om aan de slag te gaan, ben je door je scholing op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied, en heb je misschien wel leuke nieuwe ideeen om je functie uit te breiden. Veel bedrijven kiezen voor een starter voor originaliteit en een nieuw arbeidsenthousiasme. Maak daar dan ook gebruik van!

Je kunt ook aangeven dat je de ambitie hebt om jezelf binnen het bedrijf omhoog te werken. Zorg er echter voor dat je niet arrogant overkomt, en dat je bij je potentiele werkgever voldoende verbeelding overlaat om jou in de vacature te plaatsen waar je naar solliciteert.

Als laatste willen we je nog wijzen op onze tips om je CV aan te vullen terwijl je op zoek bent naar werk; dit is het juiste moment om met deze informatie van start te gaan!

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Slim solliciteren in 5 simpele stappen

Facebook Twitter