Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Bereid je voor op een telefonische sollicitatie

telefonischesollicitatieHet gebeurt vaker dan je denkt; in plaats van dat je meteen voor een gesprek wordt uitgenodigd, word je eerst onderworpen aan een selectie per telefoon. Dit kan even schrikken zijn, maar met een goede voorbereiding kun je er juist je voordeel uithalen!

 

In de huidige banenmarkt staat een werkgever in een luxe-positie: Over het algemeen zijn er meer dan genoeg reacties op elke vacature die geplaatst wordt. De eerste selectie begint net als bij een mondeling sollicitatiegesprek op basis van je CV (zo maak je gemakkelijk en snel een gepersonaliseerd CV op www.cvbrief.nl) en je sollicitatiebrief. Steeds meer bedrijven voegen echter nog een stap toe in de selectie van de kandidaten die uiteindelijk langs mogen komen voor een gesprek; een telefonische sollicitatie. Dit bespaart niet alleen de werkgever tijd, maar ook de kandidaten; je hoeft immers geen reistijd af te leggen of een dag vrij te nemen om op gesprek te gaan. In plaats daarvan doe je dat in alle rust achter je eigen bureau. Deze gesprekken gebeuren soms onverwacht, en soms op afspraak.

 

Een goede voorbereiding kan hier in de doorslag geven of je een goede indruk maakt tijdens een dergelijk gesprek of niet. Zo zal degene die het gesprek met je aangaat, vragen stellen waarbij duidelijk moet worden of jij de geschikte persoon bent voor de vacature. Zorg dus dat je goed weet wat de vacature inhoudt voordat je een schriftelijke sollicitatie verstuurd; het is vervelend om een flater te slaan door te kennen te moeten geven dat je eigenlijk niet meer weet bij welk bedrijf je hebt gesolliciteerd. Dit kun je voorkomen door de vacature uit te printen en bij de hand te houden; op die manier kun je die er bij je gesprek even bijpakken.

 

Verder heeft de persoon die het gesprek afneemt de kans om te letten op je telefonische presentatie. Dit is niet alleen belangrijk voor mensen die solliciteren op een baan als telemarketeer, helpdeskmedewerker of receptionist. Zo kan je telefoonstem een belangrijke eerste indruk geven van je karakter en dynamiek. Let er daarom op dat je duidelijk spreekt, een zakelijke maar positieve intonatie hanteerd, en let er op dat je de ander laat uitpraten.

 

Vaak komen de vragen die tijdens een telefonische sollicitatie worden gesteld overeen die van een face-to-face gesprek. Zo kan er worden gevraagd naar je opleiding, je eerdere werkervaring, en je kennis over je vakgebied. Hier wordt vaak de STAR-Methode voor gebruikt. Daarbij kunnen er wel eens onverwachte vragen gesteld worden; om je talenkennis te testen bijvoorbeeld. Bij bepaalde banen neemt de werkgever ook de kans om telefonisch een rollenspel met je te doen; om te testen hoe je met een klant zou omgaan bijvoorbeeld, of hoe je zou reageren tijdens een bepaald probleem op de werkvloer.

 

Wanneer je je goed op dergelijke gesprekken voorbereid en ze eventueel oefent met familie of vrienden, kan dit gesprek in je voordeel werken. Je kunt gemakkelijk je spiekbriefje of de vacature erbij pakken bijvoorbeeld, en je hoeft niet net gekleed voor de dag te komen. Overweeg ook eens om een elevatorpitch voor te bereiden; ook tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek komt dit van pas! Wanneer je zenuwachtig bent voor het voeren van telefoongesprekken is het echter handig om van tevoren te oefenen en eventueel een “belscript” uit te schrijven en bij de hand te houden, waarop je beknopt antwoorden formuleert op de meest gestelde vragen.

 

Ben je wanneer je belt nog niet goed voorbereid, of ben je onverhoeds ziek of gestresst door andere factoren? Laat wanneer je wordt gebeld naar eerlijkheid weten dat het gesprek je niet gelegen komt. Maak meteen een afspraak voor een ander moment dat jij of de tegenpartij kan terugbellen. Je hebt dan wat meer tijd om je goed voor te bereiden, en een goede indruk te maken tijdens je telefonische sollicitatiegesprek.

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Werken via een uitzendbureau

Facebook Twitter