Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Een gat in je CV, wat nu?

gatinjeCVJe spreekt van een gat in je CV als 3 tot 6 maanden aansluitend geen baan hebt gehad. Wanneer je solliciteert is dit iets dat potentiele werkgevers zal opvallen. Hoe ga je hier het best mee om?

 

Een gat in een CV kan verschillende oorzaken hebben. Langere tijd niet aan het werk geweest zijn door het wisselen van baan of door ontslag, zwangerschap, ziekte, een lange reis of vrijwilligerswerk. Omdat niet elke oorzaak even leuk is heeft men wel eens de neiging om onwaarheden in te vullen op hun CV.

 

Er is echter maar een goede manier om kordaat om te gaan met een gat in je CV: Er eerlijk over zijn. Behalve dat je door leugens op je CV of tijdens je sollicitatie je vroeg of laat tegen de lamp loopt, kun je jezelf juist krachtig presenteren door kordaat te benoemen waarom je een gat in je CV hebt.

 

Je kunt er voor kiezen deze informatie in je CV te plaatsen op de plek waar normaalgesproken een bedrijf zou staan. In plaats van je functie bij een werkgever in te vullen, geef je nu je activiteit uit deze bewuste periode een korte en bondige titel (bijvoorbeeld: ‘Zwangerschapsverlof’, ‘Wereldreis’, of ‘Werkzoekende’). Bij de werkomschrijving vul je in wat je in deze tijd hebt gedaan om jezelf als professional te ontwikkelen. Op die manier geef je een positieve draai aan deze periode; je laat zien dat je niet hebt stilgezeten. Misschien heb je actief genetwerkt, bent je naar netwerkborrels geweest, heb je een cursus gedaan, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan of heb je je vak niet uit het oog willen verliezen door in je vrije tijd werkgerelateerde projecten op te pakken of vakliteratuur te lezen. Ook wanneer je jezelf persoonlijk hebt ontwikkeld tijdens je zwangerschap of wereldreis kun je dat benoemen en aangeven. Op die manier maak je een krachtige indruk, en dat je grip hebt op de situatie.

 
Je kunt er ook voor kiezen om tijdens je sollicitatie in het geheel geen nadruk te leggen op het gat in je CV, maar op je kwaliteiten. Dit is bijvoorbeeld een optie wanneer je ziek bent geweest. Hoewel de periode dat je niet werkzaam bent geweest dan minder zal opvallen, zul je er wel rekening mee moeten houden dat je hier vragen over kunt krijgen tijdens een sollicitatiegesprek. Blijf dan zakelijk; je wilt natuurlijk herinnerd worden om je vaardigheden als professional, en niet om je opvallende persoonlijke verhaal.

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Wees altijd voorbereid met een Elevator pitch

Facebook Twitter