Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Bellen na een afwijzing voor een sollicitatiegesprek

bellen na een afgewezen sollicitatieHet lijkt misschien onnodig; het bedrijf bellen waar je een brief naar toe hebt gestuurd, om te vragen waarom je niet op gesprek bent uitgenodigd. In de praktijk blijkt het echter niet alleen leerzaam te zijn, maar kan het ook uitdraaien op een kans op de baan! Wij vertellen je in dit artikel hoe je dat het best kunt aanpakken.

 

Vandaag sprak ik een vrouw die maar liefst vier keer op dezelfde vacature had gesolliciteerd het afgelopen half jaar. Met een uitgebreid CV achter de hand, veel relevante werkervaring en na ook nog eens een hogere functie te hebben bekleed dan waar ze op solliciteerde, kon ze niet begrijpen waarom ze maar niet voor een gesprek werd uitgenodigd. Toen ze onder aan de generieke afwijzings e-mail een telefoonnummer zag staan, besloot ze op te bellen.

 

Hoe kun je dit het best aanpakken?

 

1. Bel op en vraag naar de persoon die vernoemd staat op je afwijzingsbrief, of die vernoemd staat in de vacaturetekst waar je op gesolliciteerd hebt.

2. Vertel dat je recent een sollicitatiebrief hebt gestuurd. Vertel daarbij precies naar welke vacature je hebt gesolliciteerd door de functie in de vacaturetekst te noemen.

3. Wanneer je nog niet weet of de beslissing over de kandidaten is gevallen, kun je vragen naar de status van je sollicitatie. Wanneer je bent afgewezen, kun je vertellen dat je de afwijzing hebt ontvangen en dat je graag zou willen vragen waarom dat het geval is, met het oog dat je hier graag van zou willen leren

 

Door deze pro-actieve houding breng je jezelf nogmaals onder de aandacht bij het bedrijf. Het is wel belangrijk om zakelijk en bescheiden te blijven, en niet opdringerig over te komen; je belt om iets te leren van de afwijzing, niet om een tweede kans te vragen om alsnog in aanmerking te komen voor de baan waar je voor bent afgewezen.

 

In de praktijk gebeurt het echter wel eens dat er tijdens dit gesprek zaken aan bod komen die onduidelijk waren voor de potentiële werkgever. Zo gebeurt het wel eens dat er wat onduidelijkheden waren in een motivatiebrief, of dat de persoonlijkheid van de sollicitant in de brief niet goed naar voren is gekomen. Tijdens zo’n telefoongesprek kan het gebeuren dat de potentiële werkgever antwoord krijgt op zijn haar of haar vragen, en dat er interesse is om iemand die initieel is afgewezen, alsnog voor een gesprek uit te nodigen. Pak dus met een open vizier de telefoon op  en geef de interviewer ruimte om te praten en vragen te stellen. Wel moet je in gedachten houden dat deze kans klein is; het bedrijf heeft waarschijnlijk gedurende de sollicitatieronde voldoende kandidaten kunnen vinden die zij wel interessant vonden.

 

Ga er dus vooral van uit dat je zult leren van dit gesprek. Misschien geeft het bedrijf aan dat zij iemand zoeken met meer ervaring. Je kunt er dan voor kiezen om meer relevante werkervaring op te doen terwijl je een baan zoekt.  Het tegengestelde kan ook; dat je te hoog geschoold bent of te veel ervaring hebt in je vakgebied om binnen de loonschaal te vallen die het bedrijf voor de vacature in gedachten heeft. Ook kan het zijn dat zij aangeven dat zij geschiktere kandidaten hebben gevonden die bepaalde vaardigheden hebben die ontbreken op jouw CV, dat ze aan de hand van je motivatiebrief niet denken dat je een goede match zult zijn met het bedrijf, of dat ze simpelweg de keuze hebben gemaakt voor iemand anders. Het is belangrijk deze feedback niet persoonlijk op te pakken, maar er van te leren zodat je het bij een volgende sollicitatie nog beter kunt aanpakken!

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Verkoop jezelf met een goed CV

Facebook Twitter