Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Omgaan met kritiek: 5 tips

leeromgaanmetkritiekOp alle vlakken in het leven zul je wel eens om moeten gaan met kritiek. Zo ook op de werkvloer, en bij het vinden van een baan. Helaas is het ontvangen van kritiek niet voor iedereen even leuk. Wij geven je vijf tips om je te leren hoe je beter met kritiek kunt omgaan , en hoe je er lering uit kunt trekken.

 

  1. Trek het je niet te persoonlijk aan

 

Waneer iemand een kritische opmerking maakt, betekend dat niet dat die persoon je niet mag. Kritiek op zakelijk niveau is daarbij vaker gericht op een bepaalde situatie. “Ik vind eigenlijk dat je dit anders had moeten aanpakken” is een goed voorbeeld. Door kritiek op te vatten als een suggestie op je werkwijze in plaats van als een persoonlijke aanval, heb je meer ruimte om te reflecteren op wat deze persoon eigenlijk wil zeggen (ondanks het feit dat kritiek wel eens pijnlijk verpakt kan zitten).

 

  1. Vermijd het geven van emotionele reacties

 

De eerste reactie die men vaak heeft bij het ontvangen van kritiek, is om in de verdediging te gaan. Je voelt je aangevallen, en wilt de ander overtuigen van je onschuld. Probeer dit te voorkomen; zo kom je niet tot een constructieve oplossing voor het probleem, of tot een goed gesprek waardoor je na afloop nog samen door een deur kan. Probeer daarom niet te reageren met uitspraken als “Ja maar dat doet iedereen!” of door zelfs in de aanval te gaan met een uitspraak als “Nou jij kan er anders ook wat van!”.

 

  1. Ga in gesprek

 

Ga in plaats daarvan het gesprek aan. Misschien heeft de persoon die kritiek naar je heeft geuit, dat niet zo goed geformuleerd. Vraag vriendelijk wat hij of zij precies bedoelde, zodat je voor jezelf eerlijk kunt vaststellen of je het daar mee eens bent of niet. Ben je het eens met de kritiek, reageer dan sportief en kijk hoe je het in het vervolg beter kunt aanpakken. Als je het niet eens bent met de kritiek, zeg dan niet zomaar dat je je totaal niet in de kritiek kunt vinden, maar vraag door naar waarom deze persoon er zo over denkt. Zo leer je de ander beter begrijpen, wat beter is voor een goed verloop van de werkrelatie.

 

  1. Probeer ervan te leren

 

Leg de kritiek die je hebt gekregen niet meteen naast je neer, of fok je er niet onnodig over op. Probeer er in plaats daarvan lering uit te trekken. Wanneer je de kritiek die je hebt gekregen goed onder de loep neemt en je er iets positiefs aan kunt overhouden, is dat alleen maar goed voor je ontwikkeling. Daarbij kun je onterechte kritiek alleen vaststellen nadat je volledig bij jezelf ten rade bent gegaan of deze eigenlijk wel of niet waar is.

 

  1. Jij bent ook maar een mens

 

Vergeet niet dat je ook maar een mens bent, en net als ieder mens maak je fouten. Realizeer dat je niet perfect bent en dat je nu eenmaal niet alles altijd goed kunt doen. Uiteindelijk gaat het niet om de fouten die je in het leven maakt, maar hoe je er mee omgaat!

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Bellen na een afwijzing voor een sollicitatiegesprek

Facebook Twitter