Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Werkzoekende? Benut al je opties!

Werkzoekende? Benut al je opties

 

Er is niets mis met het internet gebruiken voor het vinden voor een baan. Er zijn veel online vacaturebanken die je gemakkelijk en snel kunnen voorzien van advertenties zonder dat je je huis hoeft te verlaten. Feit is wel dat de meeste werkzoekenden enkel het internet gebruiken om een baan te vinden. En dat terwijl er veel meer opties zijn! Wij zetten je offline-opties graag voor je op een rijtje zodat jij een streepje voor kunt hebben op de rest.

 

 

 

  1. Stuur een open sollicitatiebrief

Een open sollicitatie is een manier om je bij een bedrijf aan te bieden dat geen (geschikte) vacatures open heeft staan. Hoewel niet elk bedrijf reageert op dergelijke brieven, is het wel een optie die het overwegen waard is. In het artikel 5 tips voor het sturen van een open sollicitatie noemen wij de beste tips en trucs op.

 

  1. Breng een bezoekje aan het bedrijf

Wanneer je schriftelijk reageert op een vacature heb je enkel je sollicitatiebrief en je CV om meteen een positieve indruk te maken. Dat is moeilijk, gezien de eerste indruk gewoonlijk wordt gebaseerd op veel meer elementen, zoals je uitstraling, je verwoording en je houding. Overweeg daarom eens om een bedrijf dat je aanspreekt binnen te stappen. Kleed je netjes aan en bereid jezelf  voor alsof je op gesprek zou komen. Nu kun je informeren of er vacatures beschikbaar zijn, of zij open sollicitaties in behandeling nemen, en de kans nemen om geinteresseerde vragen te stellen. Ook al is de kans klein dat je meteen de persoon te spreken krijgt die over het inhuren van nieuwe werknemers gaat, heb je wel de kans gehad om binnen het bedrijf een positieve eerste indruk neer te zetten. Hierdoor kan het sollicitatieproces wel eens sneller verlopen dan wanneer je enkel deel uitmaakt van een van de vele schriftelijke sollicitanten.

 

  1. Bel het bedrijf op

Dezelfde voordelen gaan op wanneer je eens telefonisch contact opneemt met het bedrijf dat je interesse heeft gewekt. Hoewel je niet wordt gezien, wordt je wel gehoord. Daarbij heb je de kans om een betere en uitgebreidere indruk achter te laten dan sollicitanten die alleen een brief hebben gestuurd.

Wanneer je het bedrijf opbelt is het handig om jezelf goed voor te bereiden. Zo kun je een bel-script maken waar op staat wat je precies wilt zeggen, zodat je zonder hakkelen alle informatie kunt opvragen die je nodig hebt. Je kunt op die manier ook de tijd nemen om in een paar korte zinnen te beschrijven wie je bent, wat je doet en wat jouw meerwaarde voor het bedrijf zou kunnen zijn. Dit wordt ook wel een Elevator Pitch genoemd.

Grotere bedrijven hebben vaak een telefoniste; zij zullen je niet zomaar het nummer van een hoger persoon in het bedrijf geven of je doorschakelen. Aan haar kun je vragen wie er verantwoordelijk is voor het aannemen van nieuwe werkgevers, of het bedrijf reageert op open sollicitaties en of je eventueel een afspraak kunt maken.

 

  1. Netwerk jezelf naar een baan

Netwerken kan makkelijker zijn dan je denkt. Zo is je eigen netwerk vaak uitgebreider en groter dan je vooraf zou inschatten. We hebben al eens eerder beschreven hoe je je eigen netwerk kunt benutten om een baan te vinden. Aangezien dit weinig tijd en moeite kost, is dit zeker de moeite waard!

Daarbij zijn er veel vakbeurzen en netwerk borrels die je kunt bezoeken om in contact te komen met mensen uit jouw vakgebied. Deze worden vaak bezocht door vertegenwoordigers van bedrijven die jou indirect aan een baan kunnen helpen. Maar ook bij werkgevers van een interessant bedrijf kun je het balletje opgooien dat je op zoek bent naar een baan; wie weet wordt jouw naam wel genoemd wanneer er een vacature vervuld moet worden. Denk er daarom aan dat je je contactgegevens bij de hand hebt. Een visitekaartje staat natuurlijk het meest professioneel. Deze zijn ook in kleine oplages goedkoop te bestellen bij onder andere VistaPrint.

Het grote voordeel is dat deze ontmoetingen informeler zijn dan wanneer je op gesprek komt bij het bedrijf. Let er wel op dat je niet te joviaal wordt; de sfeer is misschien informeel, maar uiteindelijk is iedereen bezig met zijn of haar werk. Je wilt niet dat jouw eerste indruk wordt getekend omdat je een borreltje te veel op had, of omdat je aldoor praatte over je vervelende ex-werkgever!

 

  1. Schrijf jezelf in bij een uitzendbureau

Hoewel het misschien een beetje ouderwets klinkt in het digitale tijdperk, kunnen uitzendbureau’s een uitstekende oplossing bieden. Door op gesprek te gaan bij het bureau heb je immers de kans om een goede indruk achter te laten. Wanneer de bemiddelaar van het bureau vertrouwen in je heeft, zal die zich harder inzetten om jou te matchen bij een vacature. Daarbij heb je heel specifieke uitzendbureau’s die inspelen op de arbeidsmarkt voor onder andere studenten, 50+ers of senioren, maar ook voor mensen die werkzaam zijn in de zorg of in de bouw.

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Productief met een goede voeding

Facebook Twitter