Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

De gouden tip voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

De gouden tip voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

 

De meeste mensen hebben moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief. En anderen hebben inmiddels al zo veel brieven geschreven, dat ze soms vergeten hoe ze het per bedrijf het beste kunnen aanpakken. Er is echter wel een gouden tip voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief, die wij graag met je willen delen!

 

 

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief heeft veel voeten in de aarde. Je moet de brief niet te lang, maar ook niet te kort maken. Je ervaring en goede eigenschappen moeten aan bod komen, maar je wilt ook niet opschepperig klinken. Daarbij heb je ook nog rekening te houden met zaken als “ik licht graag mijn CV toe in een gesprek”, telefoonnummers en (e-mail) adressen.

 

De gouden tip heeft echter veel meer te maken met het sociale aspect van het solliciteren. Het bedrijf dat een vacature plaatst is namelijk niet alleen op zoek naar een goede kandidaat voor de positie, maar ook naar een nieuwe collega!

 

Hoe speel je daar het best op in? Door te beseffen dat de personen die al die sollicitatiebrieven doorlezen, geen computers, maar mensen zijn. Veel sollicitatiebrieven zijn hetzelfde: Bijzonder formeel, en met weinig variatie. Hoewel het er natuurlijk om gaat dat je in een sollicitatiebrief kort en bondig motiveert waarom je geschikt bent voor de vacature, kunnen recruiters tussen de regels door best iets oppakken over jouw persoonlijkheid.

 

Dit betekend helaas niet dat je de brief hetzelfde kunt opstellen zoals je naar een vriend of familielid zou doen. Een bepaalde vorm van formaliteit is nodig om aan te tonen dat je serieus bent, en het schrijven van een goede brief beheerst. In je voorkeuren en vaardigheden kun je echter wel wat variatie aanbrengen om in plaats van standaard, misschien ietwat saaie statements, een positieve indruk achter te laten.

 

Wij geven je een voorbeeld: Je wilt aangeven dat je serieus bent over de baan, en er geen bezwaar tegen hebt om overuren te maken wanneer dat nodig is. Krachttermen die vaak worden gebruikt zijn “geen 9 tot 5 mentaliteit” en “een serieuze werkhouding”. Wanneer je dit wat persoonlijker, maar op een nette manier formuleert, krijgt de lezer van je brief meer informatie over jou als collega. Zo kun je ook vertellen dat je toegewijd bent aan je vak, en in een informele sfeer graag jouw bijdrage wil leveren om deadlines op tijd te behalen.

 

Bij het nadruk leggen op je persoonlijkheid in je sollicitatiebrief, doe je er goed aan om punten aan te halen die goed bij de bedrijfscultuur en je functie passen. Wordt er bij het bedrijf waar je solliciteert veel samengewerkt? Dan is het een goed idee om aan te halen dat je energie en inspiratie haalt uit het samenwerken met anderen. Wanneer het bedrijf elke vrijdagmiddag een borrel organiseert kun je aangeven dat je veel plezier haalt uit een informele werkrelatie met je collega’s.

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Stappenplan: Wachten op een reactie na je sollicitatie.

Facebook Twitter