Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Benoem je vaardigheden met voorbeelden

benoemjevaardighedenmetvoorbeeldenSoms is het niet gemakkelijk om de loftrompet over jezelf af te steken, ook niet bij het solliciteren. Daarom is het bij het schrijven van een sollicitatiebrief gemakkelijk om terug te vallen op algemene krachttermen zoals ’harde werker’ en ‘teamspeler’. Het probleem is dat de persoon die je sollicitatiebrief leest deze sleutelwoorden waarschijnlijk zo vaak tegenkomt, dat ze hun kracht verliezen. Daarom is het belangrijk om je vaardigheden op persoonlijke wijze toe te lichten in je sollicitatiebrief. Hoe dat precies kan liggen wij je in het kort uit.

 

 

Een sollicitatiebrief is bondig en to-the-point. Het toelichten van je vaardigheden kan daarom niet meer dan een paar zinnen in beslag nemen. Het slimst is om ongeveer drie vaardigheden waar je potentiele werkgever veel waarde aan hecht uit te lichten in je sollicitatiebrief, en je overige sterke punten te vernoemen in je CV.

 

Om uit te leggen wat we daar precies mee bedoelen, geven wij als voorbeeld een korte vacaturetekst met daarop een antwoord zonder een toelichting met voorbeelden, en een antwoord met een toelichting met voorbeelden.

 

“Wij zoeken een zorgvuldige en klantgerichte receptioniste die een aantal teams binnen de afdeling ondersteund. Het is belangrijk dat je ervaring hebt met telefonische werkzaamheden.”

 

Een antwoord zonder toelichting van je vaardigheden met wat concrete voorbeelden, zou er zo uit kunnen zien:

 

“Ik heb door de jaren heen veel ervaring op kunnen doen als receptioniste, zowel telefonisch als face-to-face. Daarbij ben ik klantgericht en punctueel.”

 

Het enige wat de lezer van de brief hier uit kan opmaken is dat de kandidaat die de brief heeft gestuurd ervaring heeft in het vakgebied, en dat de kandidaat aangeeft dat ze aan de eisen van de vacaturetekst voldoet. De tekst spreekt echter weinig tot de verbeelding. Door je iets uit te wijden over je vaardigheden aan de hand van wat voorbeelden, kun je middels je brief meer van je goede eigenschappen en van je persoonlijkheid laten zien:

 

“Door mijn ruime ervaring als receptioniste bij verschillende instanties (onder andere bij Gemeente Amsterdam en KPN) ben ik bekend met het te woord staan van klanten, zowel aan de balie als aan de telefoon. Door mijn sociale en hulpvaardige persoonlijkheid kan ik me goed richten op waar de klant om vraagt. Daarbij werk ik graag netjes en precies; ervaring leert dat een zorgvuldig bijgehouden administratie het werk niet alleen vergemakkelijkt, maar ook leuker maakt.”

 

Zoals je ziet hebben een paar extra zinnen ervoor gezorgd dat de tweede tekst meer (persoonlijke) inhoud heeft en indruk maakt op de lezer dan de eerste, zonder dat er onnodig is uitgewijd over zaken die niet relevant zijn aan de vacature of die aan bod kunnen komen op je CV.

 

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Stappenplan: Herken je kwaliteiten: Maak een persoonlijke SWOT-analyse

Facebook Twitter