Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek


Vragen stellen tijdens je sollicitatie gesprekSommige mensen denken dat een sollicitatiegesprek geen ruimte geeft om vragen te stellen. Het tegendeel is waar; door vragen te stellen over het bedrijf en de vacature maak je juist een geinteresseerde indruk! Wij geven je een aantal voorbeeldvragen die je kunt stellen, en vertellen je welke vragen je beter kunt vermijden.

 

 

Voordat je op gesprek gaat bij een bedrijf lees je jezelf natuurlijk goed in. Je hebt de website bekeken, de vacaturetekst goed geanalyseerd, en gegoogeld naar eventuele nieuwtjes of persberichten. Je gaat dus niet helemaal blanco een gesprek in; je bent al een aantal dingen te weten gekomen.

 

Misschien heb je juist tijdens je vooronderzoek al wat vragen kunnen opschrijven die je op eigen houtje niet hebt kunnen beantwoorden. Een goed voorbeeld daarvan, is de vraag wat de belangrijkste verantwoordelijkheden en doelen zijn die bij de vacature horen. Op basis daarvan kun je eventueel doorvragen hoe je potentiele werkgever verwacht dat je deze doelen gaat realiseren, en hoe dit wordt beoordeeld. Op deze manier kun je jezelf goed inleven en anticiperen op de verwachtingen die het bedrijf bij hun kandidaten heeft. Je zou daar zelfs op kunnen inhaken door te vertellen hoe je denkt aan deze eisen te voldoen, door concrete voorbeelden te geven hoe je eerder met soortgelijke verantwoordelijkheden en situaties bent omgesprongen.

 

Er zijn ook vragen die je kunt stellen die meer betrekking hebben op jouw welzijn als werknemer. Zo kun je vragen wat zij in gedachten hebben voor hun potentiele kandidaten op het gebied van ontwikkeling en begeleiding, en of er doorgroeimogelijkheden liggen binnen het bedrijf en de functie.

 

Ook zijn er vragen die je beter achterwege kunt laten. Vragen als “Wat doen jullie precies” klinken ongeinteresseerd en getuigen van een slechte voorbereiding, in plaats van een gepaste interesse en nieuwsgierigheid. Ook vragen als “hoeveel vakantiedagen krijg ik” of “hoe laat is de werkdag afgelopen” vallen vaak niet in goede aarde.

 

Ook kun je beter niet vragen naar je salaris of over onkostenvergoedingen tijdens het eerste gesprek, hoe belangrijk dit ook voor je is. Een bedrijf heeft graag een kandidaat die zich ten volle inzet voor hun zaak, en niet alleen op komen dagen voor hun salaris. Overigens zijn er veel bedrijven die hier zelf tegen het einde van het gesprek over beginnen. Soms wordt er een echte strikvraag gesteld, zoals “Wat zou je graag willen verdienen”: Wanneer je een te laag bedrag noemt loop je geld mis, en als je een te hoog bedrag noemt ben je niet meer interessant als kandidaat. Vermijd deze vraag door te zeggen dat je daar eigenlijk nog niet over hebt nagedacht, of dat je graag meer van de functie zou willen weten voordat je hier een oordeel over kunt vellen.

 

Wanneer het bedrijf zelf niet is begonnen over een vergoeding, kun ook jij hier beter je mond houden. Begin pas over een salaris tijdens een tweede gesprek, of wanneer je wordt uitgenodigd om het contract te ondertekenen.

 

Wil je zelf beter anticiperen op een van de meestgebruikte sollicitatietechnieken die door bedrijven wordt gebruikt? Lees dan meer over de STAR-methode vanuit het perspectief van de interviewer.

 

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Stappenplan: 3 tips om een baan te vinden als je net bent afgestudeerd

Facebook Twitter