Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Voorkom zenuwen voor een sollicitatiegesprek met deze 5 tips

Voorkom zenuwen voor een sollicitatiegesprek met deze 5 tips

Veel mensen zijn nerveus voor een sollicitatiegesprek. Dat is niet vreemd; je wil natuurlijk je beste beentje voorzetten om te zorgen dat je die baan bemachtigd. Met deze tips ben je goed voorbereid en voorkom je zenuwen!

 

 

  1. Weet wat je over jezelf wilt vertellen

 

Je wilt jezelf natuurlijk zo goed mogelijk aan een potentiele werkgever presenteren. Daarom is het handig om van tevoren wat kernzaken vast te stellen die je aan bod wilt brengen. Door welke vaardigheden spring jij boven andere kandidaten uit? Welke werkervaring die je al hebt opgedaan is in het bijzonder relevant voor de vacature waar je op solliciteert? Wanneer je het grondig wilt aanpakken kun je ook eens overwegen om een persoonlijke SWOT-analyse of een Elevator Pitch te maken.

 

  1. Lees jezelf in

 

Wat waren de specifieke eisen die het bedrijf stelde aan een kandidaat? Hoe profileren ze zichzelf? Dat zijn handige zaken om de dag voor de aanvang van het gesprek nog even goed door te nemen. Neem de vacaturetekst er nog eens bij, en ga nog even naar hun website. Wie weet zijn ze actief op Twitter of Facebook. Neem de kans om je nog even goed in te lezen over de laatste “ins en outs”.

 

 

  1. Oefen veelvoorkomende vragen

 

Natuurlijk wordt je tijdens het gesprek gevraagd wat voor opleiding je hebt gedaan en waar je hebt gewerkt. Het is daarom handig om van tevoren nog even goed je CV door te nemen; dan kun je de vragen van de interviewer zonder hakkelen beantwoorden. Ook kun je er aan denken alvast een antwoord te bedenken op veelvoorkomende sollicitatievragen, zoals “Wat zijn jouw zwakke punten?”

 

  1. Leg alles klaar

 

De ochtend voor je gesprek haasten om je spullen bij elkaar te krijgen helpt geen ontspannen gesprek in de hand. Leg daarom de avond van tevoren alvast alles klaar. Print niet alleen je CV, maar ook je reisschema uit. Zorg dat de kleren die je aan wilt trekken netjes gewassen en gestreken zijn.  Pak je tas alvast in.

 

  1. Ga zelfverzekerd op weg

 

Zet je onzekerheid maar even aan de kant, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Je bent immers niet voor niets voor een gesprek uitgenodigd! Denk daarbij nog even aan deze tips om een goede eerste indruk te maken.

 

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Stappenplan: Vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Facebook Twitter