Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

5 redenen om afgewezen te worden voor een baan

5 redenen om afgewezen te worden voor een baan

 

Je hebt een negatief bericht gehad op je sollicitatie. Dat is natuurlijk enorm vervelend, zeker als je hard je best hebt gedaan! Wij geven je 5 redenen om afgewezen te worden voor een baan, zodat je bij jezelf na kunt gaan of er ruimte is om je vaardigheden als sollicitant te verbeteren!

 

 

 

Je hebt een onaantrekkelijk CV

Wanneer je CV er niet aantrekkelijk oogt, heb je je eerste indruk bij het bedrijf verspeeld. Je CV is immers je visitekaartje! Let er daarom op dat je alle categorieën aan bod laat komen, geen spelfouten maakt en alles in een prettig ogende lay-out plaatst. CVBrief helpt je daarbij.

 

Je past niet in het profiel

Bij het opstellen van een vacaturetekst schetst het bedrijf het perfecte plaatje van de werknemer die zij zoeken. De criteria die zij opstellen zijn dus vaak streng, en soms moeilijk te vervullen. Het is daarom altijd slim om te solliciteren op vacatures waarbij je niet precies aan alle eisen voldoet. Wel is het begrijpelijk dat het bedrijf waarschijnlijk eerder zal kiezen voor een sollicitant die wél alle hokjes afvinkt. Helaas komt het dus nog al eens voor dat er in de afwijzingsbrief staat vermeld, dat je niet in het profiel past.

 

Je toonde te weinig enthousiasme

Sommige kandidaten hebben zo veel gesolliciteerd, dat bij hen het enthousiasme ontbreekt. Anderen zijn zo zenuwachtig, dat zij een beetje verlegen het gesprek in gaan. Toch wil je potentiële werkgever graag van je zien dat je een bewuste keuze maakt om jezelf bij hen te presenteren. Doe dit dan ook zo goed mogelijk, met positieve energie.

 

Je hebt geen goede communicatieve vaardigheden

Je CV is het eerste dat een potentiële werkgever van je ziet, samen met je sollicitatiebrief. Ook al lijk je op papier de ideale kandidaat; het sollicitatiegesprek is doorslaggevend. Een irritatie bij interviewers is wanneer de kandidaat te veel, of juist te weinig aan het woord is. Let er daarom op dat je een goede balans vind, en daadwerkelijk een gesprek voert. Andere kandidaten zijn te onpersoonlijk, of juist te joviaal. Je maakt ook geen goede indruk wanneer je lichaamstaal een verkeerde indruk geeft; let er dus op dat je niet aan kleding of pennen friemelt, dat je rechtop en geïnteresseerd in je stoel zit, en dat je niet uit het raam, maar naar je gesprekspartner kijkt.

 

Er wordt gewoonweg geen reden genoemd

Er is niet altijd een duidelijke reden waarom je de baan waar je op hebt gesolliciteerd, niet hebt gekregen. Het kan zijn dat je een goede kandidaat was voor de vacature, maar dat iemand anders net iets beter aansloot bij de criteria. Nog vaker krijg je geen uitleg bij je afwijzing, of zelfs helemaal geen bericht dat je het niet bent geworden. Zit dan niet bij de pakken neer, en bel het bedrijf op om feedback over je afwijzing te vragen. Dan kun je tenminste nog iets leren, wat je weer mee kunt nemen naar de volgende sollicitatie!

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: 5 punten die scoren op je CV

Facebook Twitter