Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Welke vragen mogen NIET aan je gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek?

Welke vragen mogen NIET aan je gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek?

Je bent klaar voor je sollicitatiegesprek, en wilt de vragen van je misschien wel toekomstige baas zo goed mogelijk beantwoorden. Maar besef wel dat een potentiele werkgever je niet zo maar alles mag vragen!

 

 

Vragen waarvan de antwoorden kunnen leiden tot discriminatie zijn verboden. De Wet Gelijke Behandeling is daar een grondlegger van. Deze wet zorgt ervoor dat het verboden is dat een werkgever onderscheid maakt op basis van geslacht, ras, godsdienst, politieke gezindheid, nationaliteit, sexuele geaardheid of burgerlijke staat. Daarbij is er ook nog een “sollicitatiecode” van kracht: Die zorgt ervoor dat een potentiele werkgever alleen vragen mag stellen die te maken hebben met of de kandidaat de functie wel goed kan uitvoeren.

 

Helaas houdt niet elke interviewer zich daar aan! Bereid je voor door de volgende vragen door te nemen, die NIET aan je gesteld mogen worden tijdens een sollicitatiegesprek:

 

  • Vragen over zwangerschap

“Ben je zwanger?” of “Wil je binnenkort kinderen?”

 

  • Vragen over ouderschap

“Heb je kinderen?” of “Heb je een gezin?”

 

  • Vragen over religie

“Ben je gelovig?” of “Wat is jouw godsdienst?”

 

  • Vragen over sexuele geaardheid

“Val je op mannen of op vrouwen?”

 

  • Vragen over huwelijkse staat

“Ben je getrouwd?” of “Geloof je in het huwelijk?”

 

  • Vragen over Nationaliteit

“Waar kom je vandaan?” of “Waar komen je ouders vandaan?”

 

  • Vragen over politieke overtuiging

“Ben je lid van een politieke partij?” of “Waar heb je de laatste keer op gestemd?”

 

  • Vragen over persoonlijke gezondheid

“Ben je vaak ziek?” of “Zitten er ziekten in je familie?”

 

 

Houd op het gebied van persoonlijke gezondheid er wel rekening mee dat wanneer je je taken niet goed zult kunnen uitvoeren, je minder goed kunt presteren door gemiddeld door ziekte, of je aanpassingen nodig hebt aan je werkplek, je je werkgever wel moet inlichten. Doe je dat niet, dan kan je loon bij ziekte stop worden gezet, of er kan zelfs ontslag tegen je worden aangevraagd.

 

 

Wat moet je doen als deze vragen toch aan je worden gesteld?

 

Hoewel het niet mag, gebeurt het vaak genoeg dat dergelijke vragen tijdens een sollicitatiegesprek worden gesteld. Probeer wel kalm te blijven wanneer dat gebeurt; soms is de interviewer gewoonweg niet op de hoogte van wat wettelijk wel en niet mag tijdens een sollicitatieprocedure.

 

Bedenk voor jezelf of je antwoord wilt geven op de vraag die je is gesteld. Misschien vind je het wel helemaal niet erg om te antwoorden, of is het antwoord op de vraag al duidelijk. Indien je geen antwoord op de vraag wilt geven, reageer dan door te vragen of deze vraag van belang is voor de functie. De interviewer zal misschien het idee krijgen dat hij het antwoord op de vraag inmiddels weet, of hij zal even schrikken en zich verontschuldigen. Blijf in elk geval vriendelijk en zakelijk; zo kun je ook een grapje maken. “Of ik zwanger ben? Weet u iets dat ik nog niet weet?”

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: 5 redenen om afgewezen te worden voor een baan

Facebook Twitter