Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Hoe kom je uit je sollicitatiedip

hoekomjeuitjesollicitatiedipSommige mensen die op zoek zijn naar een (nieuwe) baan zijn al lang aan het solliciteren. Hoewel de werkloosheid de laatste maanden afneemt, is nog lang niet elke sollicitant er in geslaagd een baan te vinden. Soms is de ene na de andere afwijzing de reden voor een sollicitatiedip; de andere keer is dat een negatief bericht naar aanleiding van een sollicitatie op een baan die je heel graag wilde hebben. Wat de reden voor een sollicitatiedip ook is: Het is belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten. Daarom geven wij je een aantal tips hoe je uit je sollicitatiedip kunt komen!

 

Een belangrijke eigenschap die een mens nodig heeft om te groeien, is zelfreflectie. Door goed bij jezelf ten rade te gaan wat je goed of juist fout hebt gedaan bij het volbrengen van een taak, kun je bepalen of er ruimte is voor verbetering.

 

Het kan best moeilijk zijn om kritisch te zijn naar jezelf. De makkelijkste weg  is om een vervelende ervaring zo snel mogelijk achter je te laten. In de praktijk lukt dat alleen niet altijd zo goed, en is het ook nog eens niet de beste manier!

 

Zo kun je na een groot aantal afwijzingen kun je wel eens gaan denken dat ‘het allemaal aan jou ligt’, of dat je als kandidaat gewoonweg niet goed genoeg bent. Of juist andersom; je legt bijvoorbeeld de hele schuld van je afgewezen sollicitatie neer bij het huidige economische klimaat, of vind dat ‘die bedrijven jou gewoon niet snappen’.

 

Wees realistisch en analyseer de zaken waar je zelf vat op hebt. Dat zijn onder andere je aanpak en je inzet. Dit zijn de aspecten waar je iets aan kunt doen, en waar je eventueel zelf veranderingen kunt doorvoeren.

 

 

Moe worden van het solliciteren is menselijk, maar de kansen om een baan binnen te halen wanneer je jezelf maar voor 50% inzet worden natuurlijk een stuk kleiner. Probeer daarom, wanneer je merkt dat het solliciteren je gaat opbreken, je aandacht te focussen in plaats van te verdelen. Solliciteer liever naar een paar vacatures die je echt aanspreken, in plaats van tientallen bedrijven aan te schrijven zonder een goede voorbereiding.

 

Wanneer je na een afwijzing  alle bovenstaande punten hebt kunnen afvinken, kun je constateren dat je je uiterste best hebt gedaan. En wanneer je dan nog onzeker bent over je eigen kunnen, is het tijd om te beseffen dat je niet meer kunt doen dan je best. Je schiet er niets mee op om jezelf (onbewust) naar beneden te halen: Die energie kun je beter steken in het vinden van een nieuwe baan!

 

Wanneer je merkt dat je bepaalde zaken toch beter hebt kunnen aanpakken, wees daar dan realistisch over. Noteer ze, zodat je er bij een volgende sollicitatie wel rekening mee kunt houden. En besef dat je een wijze les hebt geleerd; namelijk hoe je het de volgende keer beter kunt aanpakken! Het enige dat je nog rest is om je nieuwe kennis in te zetten bij het vinden van een leuke nieuwe baan.

 

Heb je het gevoel dat je tijdens het solliciteren meer wilt doen om jezelf aantrekkelijker te maken als sollicitant? Bekijk dan eens dit artikel, ‘Hoe vul je je CV aan terwijl je zoekt naar werk?

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel:Welke vragen mogen NIET aan je gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek?

Facebook Twitter