Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Wat zet je NIET in een sollicitatiebrief?

Wat schrijf je niet in je sollicitatiebrief?

 

Wij hebben al een aantal handleidingen geschreven voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Helaas blijkt het dat er in de praktijk nog een aantal vooraanstaande fouten worden gemaakt, waardoor je motivatiebrief voor een vacature meteen in de prullenbak beland. Ben je benieuwd welke zaken dat zijn? Lees dan snel verder: Wat zet je NIET in een sollicitatiebrief?

 

 

Ik ben werkloos

Hoewel het bij veel mensen de realiteit is en daarbij niets om je voor te schamen, zit er bij bedrijven een stigma op het woord. Een werkgever wil dat de reden dat jij bij hem solliciteert verder gaat dan dat je portemonnee wel een aanvulling kan gebruiken: Zij willen een goede en positieve aanvulling op hun team, en dat jij een bewuste keuze maakt om het grootste deel van de week bij hen door te brengen. Probeer daarom termen als werkloos te vermijden. Wanneer je het gat in je CV toch wilt of moet toelichten, kun je het artikel “Een gat in je CV, wat nu?” even bekijken.

 

 

Deze functie zou een nieuwe stap in mijn carriere zijn

Hoewel er iets valt te zeggen voor het enthousiasme van een kandidaat die dit vernoemt in zijn sollicitatiebrief, schrikt het potentiele werkgevers toch af. Behalve dat er veel waarde wordt gehecht aan relevante werkervaring bij het aannemen van nieuwe werknemers, wil een bedrijf zich ook niet als proefkonijn opstellen voor mensen die misschien nog niet helemaal weten wat ze willen. Houdt een motivatie als deze dus liever achterwege.

 

 

Ik had het erg slecht naar mijn zin bij mijn vorige baan

De gouden regel is om nooit, maar dan ook nooit negatief te praten over een vorige werkgever. Behalve dat dit zelden iets toevoegt aan een zakelijk gesprek, kan een bedrijf dit opvatten als een gebrek aan integriteit vanuit de sollicitant. Noem dus geen negatieve punten over je vorige werkgever in je sollicitatiebrief.

 

 

Ik ben op zoek naar de volgende arbeidsvoorwaarden

Hoewel arbeidsvoorwaarden en het salaris een belangrijk punt zijn voor de werknemer, wil een potentiele werkgever hier in een sollicitatiebrief niets over horen. Dit zijn zaken waar later, na een gesprek, over gesproken en onderhandeld kan worden. Een bedrijf wil juist graag uit jouw motivatiebrief opmaken waarom je voor hun bedrijf kiest!

 

 

Ik zoek naar een baan waar ik op mijn plek ben, in een prettige werkomgeving.

Op het eerste gezicht klinkt dit niet slecht, toch? In de praktijk blijkt echter dat je dit soort motivaties beter achterwege kunt laten.  Een werkgever is namelijk niet geinteresseerd in wat zij jou kunnen bieden: Een bedrijf wil juist graag horen wat jij aan hen te bieden hebt! Schrijf daarom in je sollicitatiebrief wat jou passend maakt als werknemer bij hun bedrijf.

 

 

Ik ben Martin, Ik ben 45 jaar en ik heb 3 schoolgaande kinderen.

Ten eerste is het onnodig om je naam te noemen; die staat inmiddels al bij de ondertekening van je sollicitatiebrief en op je CV. Daarbij is het in het gros van de situaties onnodig om uit te wijden over je gezinssituatie. Behalve dat deze informatie er vaak zakelijk niet toe doet, kan een potentiele werkgever er bewust of onbewust conclusies uit trekken die je niet ten goede kunnen komen.  Lees hierover meer in het artikel “Welke vragen mogen NIET aan je gesteld worden tijdens een sollicitatie?”

 

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: 7 tips om het hoofd koel te houden wanneer het warm is

Facebook Twitter