Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Krijg een baan met behulp van non-verbale communicatie

krijgeenbaanmetbehulpvannonverbalecommunicatieIedereen is zich bewust van zijn of haar verbale communicatie: De woorden die je zegt, en de toon waar op je ze brengt. Wat men wel eens vergeet is dat non-verbale communicatie een enorme bijdrage levert aan de manier waar op je jezelf presenteert! Wij geven jou een aantal  punten om op te letten, wanneer je solliciteert naar een baan.

 

 

 

Eerste indruk

Binnen de eerste 30 seconden van de eerste ontmoeting heeft je gesprekspartner al een mening over je gevormd. Het maken van een goede eerste indruk is dus enorm belangrijk! Let er daarom op dat je er netjes en verzorgd uitziet.

 

Goede handdruk

Het schudden van de hand blijkt in de praktijk een groot onderdeel uit te maken van het neerzetten van een goede eerste impressie. Let er op dat je je gesprekspartner aankijkt terwijl je hem de hand drukt. Geef niet te veel, of juist te weinig kracht. Ben je onzeker over je handdruk? Oefen hem desnoods met vrienden of familie.

 

Toegankelijke houding

Wanneer je oogcontact vermijd, of wanneer je je gezicht, voeten of lichaam van je gesprekspartner afdraait, heb je een gesloten houding. Het over elkaar slaan van de armen kan juist defensief overkomen, en het achter de rug houden van de handen lijkt juist (te) nederig of zelfs onzeker. Neem daarom een open houding aan; kijk je gesprekspartner in de ogen, leg je armen op de stoelleuning of houd ze ontspannen naast je lichaam.

 

Fysiek luisteren

Naar je gesprekspartner luisteren doe je natuurlijk met je oren. Maar je kunt ook door middel van je lichaamstaal aangeven dat je aandachtig luistert. Knik bijvoorbeeld je hoofd om aan te geven dat je begrijpt wat je gesprekspartner zegt. Ook door niet naar achteren, maar iets naar voren te leunen in je stoel laat je weten dat je volle aandacht bij het gesprek is.

 

Spiegelen

Wanneer twee mensen een positieve sociale aantrekkingskracht hebben, spiegelen zij elkaar. Dat betekend dat zij onbewust elkaar nadoen, door bijvoorbeeld in dezelfde houding te gaan zitten. Dit kun je ook opzettelijk inzetten tijdens een sollicitatiegesprek; zo laat je zien dat er in elk geval van jouw kant af een goede klik is.

 

Gezichtsuitdrukking

Misschien het allerbelangrijkst is je gezichtsuitdrukking. Wanneer je een expressief gezicht hebt, kun je tijdens een sollicitatiegesprek misschien te veel laten doorschemeren wat je van je gesprekspartner – of de dingen die hij zegt, denkt. Probeer daarom je gezicht neutraal te houden, en niet te fronsen of bedenkelijk te kijken. Uit fysieke stress zich in jouw gezicht, door bijvoorbeeld aangespannen kaken of een samengeknepen mond? Constateer dat van tevoren, en oefen er op om je gezicht te ontspannen wanneer dat nodig is.

 

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Wat zet je NIET in een sollicitatiebrief?

Facebook Twitter