Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Zo blijf je gefocussed op het vinden van een baan

Zo blijf je gefocussed op het vinden van een baan

 

Zeker wanneer je al een tijdje op zoek bent naar werk, is het moeilijk om je te blijven concentreren op het vinden van een baan. De een raakt afgeleid door andere activiteiten, en de ander raakt gewoonweg in een sollicitatie-dip. Maar zelfs bij het zoeken van een vakantiebaantje kan het moeilijk zijn om in een goede sollicitatie-flow te raken. Wij geven je tips om gefocussed te blijven op het vinden van een baan!

 

Ga er voor zitten

Zeker als je achter de computer zit is het makkelijk om afgeleid te raken van alles wat het www te bieden heeft. Dat begint bij social media zoals facebook, maar kan zo ver gaan als het blijven checken van je e-mail, je agenda of het bekijken van websites als nu.nl. Open je browser alleen voor vacaturewebsites (en om je CV aan te maken of aan te passen, CVBrief) en laat je niet afleiden door andere zaken. Dat geldt ook voor invloeden van buiten af, zoals familieleden of je telefoon.

 

Werk s’ochtends

De meeste mensen zijn in de ochtend het meest helder. Dat komt omdat zij na hun nachtrust nog niet zo veel prikkelingen hebben gehad dat de hersenen daar moe van zijn. Probeer dus s’ochtends te solliciteren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen voor echte avondmensen; in de praktijk blijkt echter dat mensen die werkloos zijn door gebrek aan regelmaat hun reguliere dag- en nachtritme verstoren. Ook dit probleem los je op door elke ochtend op tijd op te staan, en je dag te starten met het versturen van sollicitaties en het researchen naar bedrijvem.

 

Geef jezelf een deadline

Door voor jezelf een deadline te bepalen, krijg je meer dingen gedaan. Houdt de taken die je wilt afronden wel haalbaar. Een deadline als “voor het eind van de maand een baan krijgen” is afhankelijk van externe factoren en dus misschien helemaal niet haalbaar. Stel jezelf in plaats daarvan het doel “Een baan krijgen”. De taken die daar naartoe leiden kun je apart benoemen, en daar een datum aan hangen. Een aantal voorbeelden daarvan kunnen zijn:

 

  • Een goed CV opstellen
  • Een lijstje maken van bedrijven die je interessant vind
  • Onderzoek doen naar geschikte bedrijven
  • Jezelf inschrijven bij minstens 5 vacaturewebsites/uitzendbureaus
  • Wekelijks reageren op minstens 2 vacatures

 

Houd je proces en voortgang bij

Door in een document of in een notitieboekje op te schrijven welke stappen je doorloopt bij het solliciteren, houd je overzicht op de situatie. Zo kun je gemakkelijk bijhouden op welke bedrijven je hebt gesolliciteerd, maar ook notities maken over bevindingen die je hebt gedaan in je onderzoek, of bijhouden wat de meest voorkomende competenties zijn die binnen jouw vakgebied gevraagd worden.

 

Neem voldoende pauze

Het is heerlijk als je gemotiveerd bent om een baan te vinden. Wel is het belangrijk om jezelf te beseffen dat je concentratie zal afnemen wanneer je te lang achter elkaar doorwerkt. Wanneer je voelt dat je aandacht begint te verslappen, is het van belang om een pauze te nemen. Op deze manier blijf je jezelf bewust van de stappen die je neemt om een baan te vinden, en maak je minder snel fouten.

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Wat verteld jouw social media aan een potentiële werkgever?

Facebook Twitter