Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Vind een baan met bloggen

Vind een baan met bloggenAl sinds het bestaan van het internet kan men een plekje op het world wide web reserveren. Dat kan natuurlijk met social media zoals linkedin, facebook en twitter, maar ook door middel van een persoonlijke website of blog. Dat klinkt misschien als een enorm project, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het kan zelfs helemaal gratis! Wij delen graag wat ideeën met je om een baan te vinden met bloggen!

 

Wat is een blog?

Een blog is een plaats op het internet waar je geschreven stukjes en foto’s kunt posten over alles wat jij interessant vind. Dat kan van alles zijn: Van nieuws en actualiteiten tot het bijhouden van een persoonlijk dagboek. Andere internetbezoekers kunnen dan lezen wat jij op je blog plaatst.

 

 

Hoe helpt een blog jou met het vinden van een baan?

Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt om een blog te starten over alle dingen die jou in het dagelijks leven bezighouden, is het in dit geval slim on een strategie op te zetten, en om je daar vervolgens strikt aan te houden. Je gaat immers bloggen om een baan te vinden.

Richt je daarom liever op de onderwerpen die een potentiële werkgever zullen interesseren: Jouw vakgebied. Door op jouw blog foto’s en artikeltjes te plaatsen over dingen die met jouw beroep te maken hebben, laat jij bezoekers zien dat je begaan bent met je werk, en dat je jezelf ook buiten werktijden in je vakgebied verdiept.

 

 

Hoe kun je bloggen over je werk?

Indien je daar vraagtekens bij hebt, hebben wij een paar voorbeeldscenario’s opgesteld die je misschien wat inspiratie geven.

 

 

Harold de Vries, metselaar en timmerman

Omdat Harold in de bouw werkt, kan hij tips geven aan klussers. Hij is immers vakman, en veel mensen die gaan doe-het-zelven zoeken tegenwoordig informatie op op het internet. Daarbij trekt hij niet alleen bezoekers aan, maar kan hij ook aan potentiële werkgevers laten zien dat hij verstand van zaken heeft, behulpzaam is en goed kan uitleggen. Ook kan hij tips geven aan andere vaklieden; bijvoorbeeld hoe hij omgaat met buiten werken in warm weer. Hij kan het ook iets persoonlijker maken door te vertellen hoe veel sneetjes brood hij op zijn werk eet, of welk radiostation hij op de werkplaats altijd aan heeft staan. Door te vragen wat zijn bezoekers doen (die hun antwoord in de comments kunnen zetten), bouwt hij een netwerk op. Daarbij kan hij bijvoorbeeld ook zijn interesse in mooie architectuur of timmermanskunst op zijn blog delen. Een pakkende naam voor zijn blog zou kunnen zijn “Harold bouwt”, “Harold de bouwer” of “Harold in de bouw”.

 

Sanne Maassen, leidster op een kinderdagverblijf

Sanne is een professional op het gebied van kinderen; zij heeft er immers dagelijks een groot aantal onder haar hoede. Zo kan zij aan jonge ouders tips geven hoe zij kun kindje het best rustig in bed kunnen leggen, wat zij kunnen doen wanneer hun kindje niet wil eten, of hoe zij hen het beste zindelijk kunnen maken. Ook kan zij hierover gesprekken of discussies beginnen met de lezers van haar blog in de comments; op die manier bouwt zij een uitgebreid netwerk op. Door een positieve en zachtaardige toon van in haar artikelen te hanteren kan zij aan potentiële werkgevers laten zien dat zij een prettig karakter heeft. Ook kan een vriendelijke foto een goed beeld geven. Andere dingen waar ze over kan schrijven zijn de favoriete boekjes of spelletjes of bijvoorbeeld lekkere tussendoortjes.

 

 

Is facebook of twitter niet voldoende?

Facebook is meer een persoonlijke social media uiting waar je zaken met je familie en vrienden deelt. Als werkzoekende heb je er niet altijd profijt bij als je toekomstige werkgever alles ziet wat jij op facebook deelt! Twitter is een uitstekend middel om aan de wereld kenbaar te maken dat je een baan zoekt, maar je bent helaas toch beperkt tot een klein berichtje. Op je blog kun je zo veel schrijven en zoveel foto’s plaatsen als je wilt. Daarbij worden jouw artikelen door te bloggen gevonden door zoekmachines, waardoor je jouw vindbaarheid als werkzoekende in jouw vakgebied vergroot. Vervolgens kun je jouw blogposts weer delen op twitter (en andere social media zoals facebook), waardoor jouw artikelen beter worden bezocht. Een blog is dus eigenlijk een flinke uitbreiding op normale social media, waar je gericht thematische informatie kunt delen.

 

 

De voordelen van bloggen over je vakgebied

  • Je laat zien dat je geen 9 tot 5 mentaliteit hebt door ook in je vrije tijd met je vakgebied bezig te zijn
  • Je trekt met Google bezoekers aan die ook met jouw vakgebied bezig zijn (zoals potentiële werkgevers)
  • Je bouwt binnen je vakgebied een netwerk op met je bezoekers (dat je vervolgens weer kunt inzetten bij het vinden van een baan)
  • Je hebt naast je CV en sollicitatiebrief nog een kans om jezelf online kenbaar te maken bij een potentiële werkgever
  • Je kunt je blog in je CV of in je sollicitatiebrief vernoemen, om een nog uitgebreidere en positievere indruk achter te laten

 

 

Zoals we al aangaven is het opstarten en bijhouden van een blog helemaal niet zo moeilijk. Toch is er wel een klein beetje technische kennis voor vereist. Maar maak je geen zorgen: Wanneer jij jezelf hebt ingeschreven voor facebook en daar zelf foto’s en tekst kunt posten heb je voldoende kennis om een eigen blog te starten.

 

 

Waar start je een gratis blog?

 

Blogger is een eenvoudig platform om een blog te beginnen. Heb je een Google of Gmail account? Dan kun je nog eenvoudiger een blog starten. Ga naar Blogger.com en kies voor “nieuw blog”. Je krijgt dan een gratis blog met het url .blogspot.com. Je kunt een ongelimiteerd aantal blogposts maken en 1 GB aan foto’s uploaden (15 GB met Google+ foto’s).

Door middel van eenvoudige menu’s kun je teksten schrijven en foto’s uploaden, die je vervolgens op je blog kunt plaatsen. Daarbij kun je gemakkelijk kiezen uit verschillende sjablonen om er voor te zorgen dat jouw blog er naar jouw zin uitziet.

 

 

Tips voor het bloggen

 

Kies voor een goede blogtitel

Gebruik je voor en je achternaam voor je blog; op deze manier kan je gemakkelijk gevonden worden op Google. Laat onduidelijke of onprofessionele nicknames voor wat ze zijn. Kies voor een blognaam die te maken heeft met jou of je beroep. Je voor en je achternaam is een prima optie (Henk de Vries), maar ook een titel die te maken heeft met je beroep (Ik werk in de thuiszorg, ik zoek een baan in de thuiszorg) of een combinatie daartussen (Henk in de thuiszorg, Henk verzorgd u thuis).

 

Zorg voor een goede inhoud

Je kunt over het algemeen beter wat langer nadenken over wat je wilt schrijven, in plaats van lukraak maar wat neer te pennen. Zorg er ook voor dat er geen schrijffouten in je artikelen staan.

 

Maak kenbaar op je blog dat je werk zoekt

Werk vinden met bloggen is immers het doel: Waarom zou je voor jezelf niet een beetje reclame maken?

 

Maak het niet te persoonlijk!

Houd altijd in gedachten dat dit blog een weerspiegeling moet zijn van jou als werknemer. Schrijf dus niets dat afbreuk aan jouw persoon kan doen tegenover potentiële werkgevers. Voorbeelden daarvan zijn feestverhalen, vakantiefoto’s of verhalen waar je je hart uitstort over je overleden huisdier: Bewaar dat liever voor facebook.

 

Maak reclame voor je blog op social media

Heb je al een twitter account? Tweet dan elke keer wanneer je een nieuw artikel op je blog hebt gepost. Dat kan natuurlijk ook op facebook.

 

Schrijf geen negatieve dingen over derden

Misschien heb je het niet naar je zin bij je huidige werkgever, of heb je eens met een bedrijf samengewerkt wat niet zo’n succes was. Houd het professioneel, en zeg daar niets over op je blog.

 

Blog regelmatig, maar wanneer het jou uitkomt

Om lezers aan je te binden en om je motivatie aan potentiële werkgevers te tonen, is het raadzaam om regelmatig te bloggen. Dat hoeft niet dagelijks: Desnoods blog je maar een keer in de week. Ook is het niet nodig om steeds een artikel te schrijven: Een afbeelding met daarbij het onderschrift ‘inspiratie’ kan ook voldoende zijn. Laat lezers zien dat je betrokken bent bij je werk, en bij je blog.

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Zo blijf je gefocussed op het vinden van een baan.

Facebook Twitter