Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Maak een goede start bij je eerste baan

Maak een goede start bij je eerste baanJe bent afgestudeerd en net van school af. Tijd om een start te maken op de arbeidsmarkt! Maar hoe maak je een goede start bij je eerste baan? Wij geven je 5 tips.

 

1: Heb kennis van je wensen en kwaliteiten

Wanneer je net begint met werken heb je waarschijnlijk nog niet vastgesteld wat jij precies zoekt in een baan, of op welke punten je uitblinkt binnen je vakgebied. Toch is het belangrijk om hier in een vroeg stadium van je carrière over na te denken. Op deze manier kun je namelijk niet alleen makkelijker anticiperen op wat jij je werkgever kunt bieden, maar ook op hoe jij binnen het bedrijf waar je werkt kunt groeien en jezelf eventueel hoger op kunt werken.

Bekijk je oude cijferlijsten en stel vast in welke vakken jij het best was. Voor welke projecten heb je het best gescoord? Zijn er complimenten die je hebt gekregen van stagebegeleiders? Dit zijn factoren die je meer kunnen vertellen over jouw specialismen. Daarbij is het ook handig om met familie en vrienden te praten: Zij kunnen vooral op sociaal en organisatorisch vlak vaststellen waar jouw sterke punten liggen.

 

 

2: Wees sociaal op de werkvloer

Je collega’s hoeven niet je vrienden te zijn. Toch is het belangrijk om bij te dragen aan een goede sfeer op de werkvloer. Op deze manier val jij op als een gezellig en vriendelijk persoon, wat bij kan dragen aan de verlenging van je contract. Ook krijg je door te lunchen of koffie te drinken met je collega’s de kans om je gezicht te laten zien: Misschien zullen andere mensen bij het bedrijf waar je werkt eerder aan jou denken bij het invullen van een leuke taak of een nieuw project.

 

 

3: Neem initiatief binnen het bedrijf

Is er een bedrijfsuitje of een beurs die georganiseerd moet worden? Overweeg eens om jezelf aan te bieden voor de organisatie. Door zelf initiatief te tonen heb je de kans om meer van je kwaliteiten te laten zien. Daarbij toon je betrokkenheid bij het bedrijf, en leg je sneller contacten met je collega’s.

 

 

4: Stel je grenzen vriendelijk maar duidelijk op

Het is leuk om initiatief te nemen, maar zorg ervoor dat je niet opgescheept raakt met allerlei rotklusjes omdat jij zo’n aardige jonge werknemer bent. Zo is het niet vanzelfsprekend dat je taken van andere werknemers overneemt, zonder dat je leidinggevende dit heeft opgedragen. Weet je niet goed hoe je onder zo’n situatie uitkomt? Laat vriendelijk weten dat je het druk hebt met je huidige takenpakket, of dat je niet weet of de werkzaamheden wel bij jouw takenpakket horen. Natuurlijk kun je ook gewoon zeggen dat je geen tijd hebt.

 

 

5: Overwerk jezelf niet

Natuurlijk is het hebben van een baan heel anders dan naar school gaan. Je leven is waarschijnlijk meer gestructureerd, je hebt minder tijd voor andere zaken en je zult moeten wennen aan de lange dagen van huis. Maar veel starters hebben de neiging om in hun enthousiasme of door hun angst om niet goed bevonden te worden, zich te hard in te zetten voor hun nieuwe baan. Langdurig moe zijn of steken laten vallen is daarvan een gevolg.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om kwalitatief goed werk te leveren. Hoe langer je het werk doet, hoe sneller je de taken zult kunnen afwerken. Daarbij heb je gewoonweg nog niet zo veel werkervaring: Je hebt dus niet voor alle problemen een oplossing of op alle vragen een antwoord. Vraag voldoende hulp wanneer dat nodig is.

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Vind een baan met bloggen

Facebook Twitter