Begin meteen, met uw eigen CV maken

CV opstellen? Een CV maken is zo gepiept met de cvbrief.nl wizard!

Wat moet je wel en niet op je CV zetten?

Wat moet je wel en niet op je CV zetten?Wanneer je al een aantal banen en functies op je naam hebt staan, is het moeilijk om te beslissen welke informatie je wel of niet op je CV moet zetten. Zoals we in dit artikel al aangaven, is het belangrijk om je CV aan te passen naar aanleiding van de vacature waar je op solliciteert. Maar op basis van welke criteria stel je die dan op? Wij geven je een aantal tips!

 

Er zijn eigenlijk twee keuzes voor het samenstellen van je CV. Som je al je werkervaring op, of kies je er voor om alleen je relevante werkervaring te delen? Voor beide opties is wat te zeggen.

 

 

Wanneer zet je al je werkevervaring op je CV?

Jonge mensen die net na hun studie de arbeidsmarkt betreden hebben vrijwel geen relevante werkervaring. Zij kiezen er vaak voor om alles op hun CV te vermelden, van bijbaantjes tot de extra activiteiten en vakken die zij op school hebben gedaan. Op deze manier laten zij een potentiële werkgever zien dat zij niet stil hebben gezeten tijdens hun studie en een goede werkmentaliteit hebben. Wanneer zij gaan solliciteren, leggen zij door middel van de volgorde en uitweiding op hun CV meer nadruk op de eigenschappen en functies die interessant zijn voor het bedrijf waar zij solliciteren.

 

Wanneer zet je niet al je werkervaring op je CV?

Hier is ook iets over te zeggen wanneer je al een langer carrièrepad achter de rug hebt. Wanneer je jouw – soms diverse werkervaring – opsomt, laat jouw CV wat meer van je karakter zien. Het nadeel hiervan kan zijn dat je CV dan erg lang wordt. En dat terwijl veel recruiters aangeven liever een CV zien van maximaal twee kantjes!

In het laatste geval kan het slim zijn om wat in jouw CV te snijden. Maar hoe doe je dat precies? Wat geef je meer nadruk, en wat kun je beter weglaten? Je kunt in dat geval deze vragen aan jezelf stellen:

 

Is deze informatie interessant voor dit bedrijf?

Wanneer je solliciteert op een vacature, staat er vaak een uitgebreid taken en eisenpakket vermeld. Lees de vacature goed door en noteer de eisen die aan de kandidaat worden gesteld. Dat kan met dezelfde sleutelwoorden die in de vacaturetekst worden gebruikt, zoals “communicatief vaardig”, “teamplayer” en “representatief”. Vervolgens pak je jouw CV erbij om de banen en functies waar deze eigenschappen aan bod zijn gekomen naar voren te schuiven.

Neem als voorbeeld een secretaresse. In de vacature wordt gevraagd naar een communicatief vaardige teamspeler die ook nog eens representatief is. Haar vorige baan als administratief medewerker geeft zij extra aandacht op haar CV door deze naar boven te schuiven. Daarbij kan zij ook haar rol als vrijwilliger bij haar sportvereniging aankaarten, waar ze vaak achter de balie stond om gasten te ontvangen. Dat zij ook een jaar in een banketbakkerij heeft gewerkt is in dit geval minder relevant; daarom laat ze dat weg.

 

Val ik niet in herhaling?

Wanneer je al 10 jaar dezelfde functie uitvoert, maar bij andere bedrijven, zal elk takenpakket veel op elkaar lijken. Let er op dat je niet in herhaling valt; gebruik de ruimte om een toelichting te geven dan liever voor andere zaken.

Een webdesigner zal bij verschillende bedrijven dezelfde taken hebben uitgevoerd. Het is echter niet nodig dat hij bij elke werkgever vermeld dat hij “websites heeft vormgegeven”. De regels onder zijn oude baan kan hij juist beter gebruiken om zaken aan te kaarten die er echt uitspringen, zoals het opzetten van een succesvolle e-mail marketing campagne voor een toonaangevende klant, of hoe hij het bedrijfsproces bij zijn oude baan heeft versoepeld.

 

Past deze informatie wel op mijn CV?

Indien er in de vacature wordt gevraagd naar een representatieve werknemer, kun je jezelf afvragen hoe je dat in hemelsnaam in je CV moet verwerken. Het vervullen van zulke eisen kun je daarentegen juist goed in je motivatiebrief verwerken!

 

 

Snel uw eigen cv maken? Gebruik onze cv wizard met voorbeeld weergave!
Of lees het volgende artikel: Hoe krijg je een voorsprong op andere sollicitanten?

Facebook